مشکل پیمانکاری فقط معوقات نیست می گویند آن قدر سمن هست که یاسمن در آنها گم است، حالا حکایت مشکلات پیمانکاران است: جامعه پیمانکاری کشور آن قدر مشکل معوقات و مطالبات وصول ناشده دارد که مشکلات دیگر آن به چشم نمی آید. از این رو بر آن شدیم تا در این شماره از آنان بپرسیم به غیر از طلبی که از دولت دارند و نمی توانند وصول کنند مهمترین مشکل جامعه پیمانکاری را چه می دانند. در این جا اعضای انجمن صنفی کارفرمایی پیمانکاران و شرکتهای ساختمانی، تاسیساتی و تجهیزاتی استان تهران از مشکلات دیگرشان می گویند.
رئیس دفتر رئیس جمهور خبر داد پرداخت بدهی دولت به پیمانکاران با اوراق مشارکت رئیس دفتر رئیس جمهوری گفت: تلاش ما این است لایحه ای که از سوی دولت به مجلس رفته، در بودجه 93 مورد توجه قرار گیرد و از ابزارهایی مثل فروش اوراق مشارکت، برای پرداخت بخشی از بدهی پیمانکاران وزارت نیرو ، و راه و شهرسازی استفاده شود.
مجمع عمومی پیمانکاران بدون نتیجه ماند جلسه مجمع عمومی انجمن پیمانکاران استان تهران به علت نرسیدن به حد نصاب حضار، بدون نتیجه خاصی به پایان رسید.
اصلاح اساسنامه انبوه سازان با گذشت بیش از چند ماه از برگزاری انتخابات کانون سراسری انبوه سازان مسکن و ساختمان و علیرغم اینکه انتخابات مورد قبول اکثریت اعضای متشکله کانون (انجمن های استان ها) قرار گرفت، هنوز نتیجه قطعی و نهایی آن، در جریان است. این دلایل را مهندس محمود احمد شعربافی ، دبیر این کانون، طی گفتگویی با پیام ساختمان بیان می کند:
کیفیت پایین ساخته های انبوه سازان اتاق تعاون مرکزی ج.ا.ا. هشت کمیسیون تخصصی دارد که به عنوان ارکان هشت گانه اتاق شناخته می شوند. یکی از این ارکان، کمیسیون تخصصی مسکن و خدمات مهندسی است که حدود 5 سال پیش در اتاق تعاون مرکزی ایران تشکیل شد. در جلسات این کمیسیون که به شکل ماهانه تشکیل می شود، اتحادیه های سراسری کشور مرتبط با امور مسکن و نیز نمایندگان اتاق های تعاون استان های فعال در حوزه مسکن حضور دارند که در هر جلسه، مهمانانی به تبع دستور جلسه، دعوت می شوند. علی تدین، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های مسکن فرهنگیان استان تهران و رئیس کمیسیون تخصصی مسکن و خدمات مهندسی اتاق تعاون مرکزی ایران است. رشته دانشگاهی مهندس تدین برق و الکترونیک است و سال ها در آموزش و پرورش، رئیس گروه های آموزشی رشته برق و الکترونیک و مدیر هنرستان های کشور بوده و در حال حاضر بازنشسته است.
باور تعاون می تواند سرفصل تحول در اقتصاد ایران باشد برابر گزارش مرکز پژوهش های مجلس سهم بخش تعاون در اقتصاد ملی یک درصد و برابر آمار وزارت تعاون سهم این بخش در اقتصاد 6 درصد برآورد شده است ولذا رقم دقیقی در این رابطه وجود ندارد اما اتاق تعاون مرکزی ایران برای برون رفت از مصائب و مشکلاتی از این دست سعی در تسهیل فرآیند تحقق اهداف بخش تعاون و ایجاد بسترهای لازم برای رسیدن به سهم 25 درصدی سهم بخش تعاون در اقتصاد ملی و سهم 15 درصدی تعاون در بازار سرمایه دارد که البته تا حصولِ اهداف تعیین شده برای این بخش، راه درازی در پیش است.
ساخته های تعاونی ها، بافت های فرسوده آینده شهریار مشیری دانش آموخته مقطع دکترا از دانشگاه ایتالیا در رشته معماری است. وی که بیش از 20 سال سابقه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی مرکز بندرعباس و همچنین نمایندگی مجلس را دارد، اخیرا حکم ریاست سازمان منطقه آزاد قشم را از دست اکبر ترکان گرفت. البته دکتر مشیری پیش از همه اینها، رئیس سازمان نظام مهندسی استان هرمزگان است که باید دید با توجه به مسئولیت اخیر ، آیا باز هم این سمت را حفظ خواهد کرد یا آن را به یکی دیگر از مهندسان عضو سازمان خواهد سپرد.
معافیت پیمانکاران،دردسر کارگران با وجود اینکه سال ها از تصویب قانون بیمه کارگران ساختمانی می گذرد، اما این قانون در عمل نتوانسته راهگشا باشد و همواره دستخوش تغییرات گوناگون شده که آخرین تغییر آن مربوط به معافیت پیمانکاران از پرداخت حق بیمه کارگران ساختمانی است. پیام ساختمان برای اطلاع از چندوچون این تغییر به سراغ صاحب نظران رفته است.
انبوه سازان به نابودی کشانده شدند با نگاهی به پیشینه «طرح مسکن مهر» در می یابیم که در ابتدا طرحی با نام «طرح جامع مسکن» با صرف کلی هزینه و سه چهار سال وقت تکمیل شد و قرار بود از ابتدای برنامه چهارم توسعه کشور عملیاتی شود که مصادف شد با آغاز به کار دولت نهم و در نتیجه این طرح، قانون و ابلاغ نشد، بلکه خلاصه شده ای از آن در سال 1387 به نام «قانون ساماندهی تولید عرضه مسکن» تصویب و آئین نامه اجرایی آن هم سال بعد ابلاغ شد. سال بعد از آن اجاره 99 ساله جزئی از نحوه تامین زمین برای تولید مسکن شد تا دولت زمین هایی به انبوه سازان بدهد و آنها برای اقشار مختلف مسکن تولید کنند تا قیمت زمین از واحد مسکونی حذف شود و توان متقاضیان به تهیه مسکن برسد. در دولت نهم و در اواسط وزارت مهندس سعیدی کیا، این امر با نام «طرح مسکن مهر» معرفی شد هر چند تا آخر دوره تصدی وی هیچ مسکن مهری تولید نشد. به موجب این طرح قرار بود سالانه تعداد یک میلیون و 500 هزار واحد مسکونی، زمین در سطح کشور واگذار شود. بر اساس اظهارات علی نیکزاد در ابتدای خرداد امسال، از ابتدای دولت نهم بالغ بر چهار میلیون و 400 هزار واحد مسکن مهر در شهرها و روستاها شروع به ساخت شده که در حوزه مسکن مهر شهری حدود یک میلیون و 200 هزار واحد تکمیل شده و مابقی همچنان در دست ساخت هستند که تکمیل و تحویل آنها به دولت یازدهم کشیده شد.
انبوه سازان مهمان البرز شدند تا پیش از اینکه کرج از استان تهران منفک و استان البرز تشکیل شود، طبیعتاً انبوه سازان کرجی جزو انجمن انبوه سازان استان تهران بودند و همه استان های کشور هم انجمن انبوه سازان داشتند اما پس از تأسیس استان البرز انجمن انبوه سازان این استان نیز از تهران جدا و مستقل شد. در حال حاضر این انجمن 65 عضو دارد که نظر به روابط دیرینه آنها با انبوه سازان استان تهران، رابطه بسیار خوبی بین این دو انجمن برقرار است به طوری که برخی از انبوه سازان استان تهران در استان البرز هم در پروژه های مسکن مهر اقدام به ساخت و ساز می کنند. شاید همین رابطه خوب موجب شد تا جمعی از انبوه سازان دو استان دور هم جمع شوند و در خصوص وضعیت انبوه سازان کشور و مشکلات پیش روی این صنف با هم تبادل نظر کنند.
مالیات انبوه سازان بلاتکلیف است با توجه به روی کار آمدن دولت جدید و تغییر رویکرد سیاست ها در اجرای بخش مسکن ه خصوص مسکن مهر این سوال پیش می آید که اگر قرار باشد دولت مسکن مهر را تکمیل کند، با توجه به افزایش قیمت مصالح و تورم موجود، چگونه خواهد توانست سازندگان را راضی کند تا با قیمتی که چهار سال پیش تعیین شده به کارشان ادامه دهند. در مراسم انجمن انبوه سازان استان البرز فرصتی دست داد تا با ریاست انجمن انبوه سازان استان اردبیل در خصوص وضعیت مسکن مهر گفتگو کنیم. انجمن انبوه سازان استان اردبیل از حدود هشت سال پیش تشکیل شده و در حال حاضر 70 عضو دارد و مهندس شهاب الدین شهبازی ریاست آن را از شش سال پیش بر عهده گرفته است.
پیمانکاران سازمان می یابند شاید بتوان گفت بزرگترین یا یکی از بزرگترین مشکلات فعالان صنعت راه و ساختمان و نیروگاهی ما در بخش خصوصی، داشتن مطالبات مالی از دولتی است که پول ندارد! اما جای خوشحالی است وقتی می شنویم گروهی از این مجموعه به جای طرح شکایت در دادگاه و این طور مسائل که بعید است راه به جایی ببرد، به این فکر افتاده اند تا مشکل فعالان بخش خصوصی را از طرق دیگری حل کنند: تاسیس سازمانی با هدف تجمیع تمام قابلیت بخش خصوصی در آن، تعریف و اجرای پروژه های جدید با همکاری شرکتهای سرمایه گذار و بهره برداری مدت دار از آن پروژه ها.
دولت جدید مطالبات پیمانکاران را اولویت دهد به تازگی شاهد تغییر و تحولاتی در مدیریت و هئیت مدیره انجمن پیمانکاران ساختمانی، تأسیساتی و تجهیزاتی استان تهران بودیم و نظر به سابقه و نیز اهمیت فعالیت های این انجمن بر آن شدیم تا میزان تأثیرگذاری این تحولات را بر برنامه های آتی آن پیگیری کنیم، به ویژه آنکه دولت دهم در حالی عرصه اجرایی را ترک کرد که وصول مطالبات بسیاری از پیمانکاران را به دولت یازدهم واگذار کرد. مهندس مهدی سلیم زاده، کارشناس ارشد مهندسی و مدیریت ساخت است. وی که از سال 1360 در موقعیت های مختلف کاری در صنعت ساختمان اعم از اجرا و طراحی و حوزه مدیریت فعالیت دارد، مسئول کمیته آموزش و تحقیقات انجمن صنفی شرکت های پیمانکاری و تأسیسات استان تهران و مسئول تدوین استراتژی آن انجمن صنفی نیز است.
وزیر فکری به حال مطالبات پیمانکاران کند عضو هیئت مدیره انجمن صنفی پیمانکاران استان تهران گفت: امیدوارم آقای مهندس آخوندی، به عنوان کسی که در گذشته وزیر مسکن و شهرسازی بوده اند، فکری به حال مطالبات پیمانکاران کنند.
تعیین تکلیف انتخابات انبوه سازان تا هفته آینده رئیس کانون سراسری انبوه سازان مسکن گفت: هنوز نتیجه انتخابات انبوه سازان نهایی نشده و اعتراضات در هفته آینده مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
از صدا و سیما گلایه داریم مشاور ویژه دبیر کل اتاق تعاون مرکزی کشور معتقد است علیرغم زحمت های زیادی که اتاق تعاون برای برگزاری نمایشگاه های بین المللی صنعت ساختمان در کیش و تهران کشیده است، مقامات و مسئولان کشور و نیز رسانه ها اقدامات درخوری انجام نداده و به نوعی نسبت به تلاش های تعاونگران بی تفاوتی و بعضاً دوگانگی در پیش گرفته اند. در حاشیه سیزدهمین نمایشگاه صنعت ساختمان با مهندس بابک وثوقی، گفتگوی کوتاهی داشتیم که ماحصل آن را در پی می خوانید:
دولتمردان تعاون را باور کنند یکی از مزایای برگزاری نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان این است که در آن می توان همه فعالان بخش تعاون و صنعت ساختمان (اعم از دولتی و بخش خصوصی) را دید؛ بعد می توان با آنها سر صحبت را باز کرد و نشریه پیام ساختمان را به آنها معرفی کرد. طبیعتاً بعد هم آنها حرف آدم را قطع می کنند و می گویند که پیام ساختمان را می شناسند و می خوانند و نیازی به معرفی نیست! در این طور مواقع است که یک خبرنگار با ذکاوت باید رشته صحبت را بکشاند به موضوعی مشترک و زمینه را برای یک گفتگوی خبری فراهم کند و این دقیقاً همان کاری بود که وقتی ما به آقای احمد هاشمی، بازرس اتاق تعاون مرکزی و مدیرعامل اتحادیه حمل ونقل دریایی کشور معرفی شدیم، انجام دادیم. نتیجه این گفتگوی کوتاه را در ادامه بخوانید.
انبوه سازان و دولت آینده در دومین روز از برپایی سیزدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان، رئیس کانون سراسری انبوه سازان ساختمان و مسکن از این نمایشگاه بازدید کرد. البته ایرج رهبر پیش از بازدید از نمایشگاه در ستاد خبری پیام ساختمان حضور یافت و با مدیرعامل و سردبیر این نشریه دیدار و در خصوص وضعیت انبوه سازی در کشور گفتگو کرد.
تعاونی ها را تقویت کنیم سیزدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی آغاز به کار کرد.
توجه به نشان استاندارد در نمایشگاه صنعت ساختمان دبیر کل اتاق تعاون گفت: کیفیت در نمایشگاه سیزدهم صنعت ساختمان، بسیار قابل توجه است که یکی از دلایل آن، لزوم توجه به بحث استاندارد برای شرکت کنندگان توسط اتاق تعاون است.
احتمال برگزاری مجدد انتخابات رئیس کانون سراسری انبوه سازان مسکن گفت: به علت اعتراضاتی که وجود دارد هنوز جلسه انتخاب رئیس هیئت مدیره برگزار نشده و احتمال دارد انتخابات کانون سراسری انبوه سازان دوباره برگزار شود.
جلسه انبوه سازان با معاون وزیر تعدادی از انبوه سازان فعال در شهر جدید پردیس با معاون وزیر جلسه کاری برگزار کردند.
پیمانکاران و رئیس جمهور آینده جای تأسف است که همچنان و هنوز، پیمانکاران ما به جای اینکه به دنبال صنعتی سازی، استفاده از فناوری های روز دنیا، صدور خدمات فنی و مهندسی، بومی سازی ساخت و تأمین تجهیزات و توسعه فناوری ها باشند، پیگیر اموری مانند فهرست بها و قانون کارگر و کارفرما هستند!
انتخابات سال 93 کانون سراسری انبوه سازان مسکن برگزار شد مراسم کانون سراسری انبوه سازان مسکن که شامل مجمع عادی سالیانه و همچنین انتخابات هیئت مدیره و بازرسان بود از ساعت 10 صبح روز چهارشنبه اول خرداد ماه، با حضور مهندس لطفی زاده، معاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی آغاز شد.