menu

ثبت آگهی رایگان

رویکرد بیست و یکمین دوره اجلاس سازمان نظام مهندسی کشور

رویکرد-بیست-و-یکمین-دوره-اجلاس-سازمان-نظام-مهندسی-کشور

آخوندی،وزیر راه و شهرسازی در بیست و یکمین دوره اجلاس گفت: به عنوان کسی که سال ها عضو نظام مهندسی و عضو شورای مرکزی این سازمان بوده ام می گویم به پیر، به پیغمبر اگر کار نظام مهندسی با میل و رغبت بهره بردار نباشد، به زور نمی توان خدمتی را به مردم فروخت.

به گزارش خبرنگار پیام ساختمان چهارشنبه 20 تیر ماه، با حضور علی لاریجانی(رییس مجلس شورای اسلامی)،عباس آخوندی (وزیر راه و شهرسازی)، فرج الله رجبی (رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان)، اکبر ترکان (مشاور رییس جمهور)، احمد خرم (رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران)، اعضای هیات مدیره سازمان نظام مهندسی در استان ها و برخی دیگر از مقامات در سالن همایش های هتل اسپیناس پالاس برگزار شد.

آخوندی-اجلاس

عباس آخوندی در بیست و یکمین اجلاس هیات عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان با انتقاد از رویه فعلی حاکم بر سازمان نظام مهندسی ساختمان اظهار کرد: امضا فروشی یعنی در پروژه ها دیده شده که امضای 200 مهندس در پای یک نظارت وجود داشته است. این یعنی هیچ نظارتی انجام نشده است. نمی توانیم خودمان را گول بزنیم. وی افزود: اکثر ساختمان ها با نقشه هیچ تطابقی ندارد. حرف ما این است که این بساط دو نقشه ای را از میان بردارید. من به عنوان کسی که سال ها عضو شورای مرکزی نظام مهندسی بودم اعلام می کنم به زور نمی توان خدمتی را به مردم فروخت. وقتی به زور خدمتی را می فروشید، آخر کار همین دو امضا و سه امضا می شود و کسی هم پاسخگو نیست. آخوندی با بیان این که هر کسی باید خدمات مهندسی ارائه می دهد، مسئولیت کار و امضای خود را بپذیرد، گفت: وقتی می بینیم که چندین امضا پای یک نقشه وجود دارد یعنی هیچکس کنترل نکرده و همه فرآیند شکلی و صوری است. ما چطور می توانیم با این وضعیت سرمان را بالا بگیریم. وی در بخش دیگری از صحبت های خود در خصوص اصلاحیه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان گفت: دولت و شهرداری باید کنترل کنند تا قانون و منافع عمومی حفظ شود ولی بهره بردار منافع خود را دارد. بنابراین شما نمی توانید هم نظارت و اجرا را با هم انجام دهید. وزیر راه و شهرسازی با بیان این که این خلط مبحث ریشه شهرفروشی و تخلفات است، گفت: ما می گوییم کسی که می خواهد کنترل کند، یا باید مهندس شهرداری باشد یا مالک خودش کسی را انتخاب کند. لذا دو مفهوم نظارت و بازرسی را تعیین کردیم. ناظر حافظ منافع مالک است ولی بازرس کنترل کننده مقررات ملی ساختمان از طرف شهرداری است. آخوندی ادامه داد: این خلط مفهوم در حالت اولیه نبود ولی بعدها پدید آمد که با وضعیت فعلی مواجهیم. یک ملغمه ای ایجاد شده که هیچ کس به هیچ کس پاسخگو نیست. .

لاریجانی-اجلاس

در ادامه لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به مناقشه موجود در سازمان نظام مهندسی گفت: فلسفه اصلی اینکه قانونگذارنظام مهندسی را تعریف کرد، این بود که کارهای حرفه ای را از امور دیوانی جدا کند. اموردیوانی ظرفیت کارهای تخصصی را ندارد، پس باید این کارها را به متخصصان سپرد. لاریجانی ادامه داد : به نظر من هم این ایده درست است و سابقه کار دیوانی هم نشان می دهد اگراین سیر را به درستی طی کنیم به نفع مردم است. وی به موضوع شهرفروشی که از سوی وزیر راه و شهرسازی مطرح شده بود، اشاره و تصریح کرد: بعید می دانم این مشکل از نظام مهندسی باشد. این مشکل زمانی به وجود آمدکه ضوابط شهرسازی به درستی اجرا نشد و شهرداری ها هم آغاز به شهرفروشی کردند. این اشکالات در ساختار دولت است و باید حل شود. .رئیس مجلس با اشاره به این نکته که به عقیده بنده بحث های آقای آخوندی مهندسی نیست و بیشتر حقوقی است ، پیشنهاد داد: موضوع بازرس و ناظر در فرآیند ساخت و ساز تفکیک شوند چراکه آنوقت دیگر نیازی به بازرس دیگر نیست. وی در ادمه یاد آور شد فلسفه اینکه کار را به بخش های حرفه ای واگذار می کنیم، این است که نمی خواهیم امور دیوانی ما بزرگ باشد. لاریجانی در پایان گفت: نباید برای مردم کارهارا پیچیده وسخت کنیم.

انتهای خبر/پیام ساختمان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :

×