menu

ثبت آگهی رایگان

لوله و اتصالات ، فلزی ، گالوانیزه ، چندلایه ، پکس ، پولیکا

لیست قیمت لوله و اتصالات ، فلزی ، گالوانیزه ، چندلایه ، پکس ، پولیکا

دانستنی های لوله و اتصالات ، فلزی ، گالوانیزه ، چندلایه ، پکس ، پولیکا

لوله و اتصالات

لوله و اتصالات پلیکا به صورت گسترده در صنعت ساختمان و اغلب در لوله کشی فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد. پلیکا از مشتقات نفت خام و گاز طبیعی کلرید پتاسیم و کربنات پتاسیم است که طی فرآیند پلیمریزاسیون تولید می شود. فرمولاسیون این محصول توسط هر شرکت متفاوت است و بسته به شرایط جغرافیایی تعریف می شود. پرکننده ها بر روی مقاومت محصول تأثیر می گذارند؛ دی اکسید تیتانیوم به پروفیل شفافیت می بخشد و باعث بازتابش اشعه فرابنفش می شود؛ کاتالیزورهای خاص به منظور تسهیل در ذوب و شکل دهی به کار می روند و تثبیت کننده های حرارتی و رنگی، مقاومت محصول را در برابر اشعه ماورای بنفش افزایش می دهد.

لوله و اتصالات پلیکا

ویژگی های مهم لوله و اتصالات پلیکا

عایق در برابر عبور جریان برق.
مقاوم در برابر واکنش های الکتروشیمیایی اسید، باز و نمک ها.
مقاومت در برابر واکنش های شیمیایی اغلب الکل ها، روغن و مواد نفتی غیر آروماتیک
مقاومت در مقابل خورندگی اغلب اسیدهای غیر آلی، بازها و نمک ها
انعطاف پذیری و مقاومت در برابر لرزه و فشار
وزن پایین و سبکی اتصالات پلیکا که سادگی در نصب و حمل ونقل و کاهش وزن کف و سقف ساختمان را به همراه دارد
سادگی در آب بندی اتصالات
زبری پایین با داشتن سطوح صاف که کاهش افت فشار را سبب می شود و از ته نشینی و رسوب در سطح پایینی لوله جلوگیری نموده و درنتیجه آلودگی کمتری همراه دارد
در مطالب زیر کوشش شده با پرسش از فعالان این عرصه از نگاه تولیدکنندگان و بازار مزیت ها و کاربرد لوله و اتصالات پلیکا بیان شود. مطالب عنوان شده اظهارات فعالان تولید و توزیع این محصول بوده و نظر نشریه پیام ساختمان نیست؛ ضمن اینکه از اظهارنظر مخاطبان و منتقدان استقبال خواهیم کرد.

پلیکا چیست؟

پلیکا محصولی است که به صورت گسترده ای در صنعت ساختمان و بیشتر از همه در خروج فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد. این محصولات همچنین در مصارف آب رسانی، ناودانی، کابل برق و مخابرات نیز استفاده می شوند.
پلیکا محصولی است از مشتقات نفت خام و گاز طبیعی کلرید پتاسیم و کربنات پتاسیم که طی فرایند پلیمریزاسیون تولید می شود. فرمولاسیون این محصول توسط هر شرکت متفاوت است و بسته به شرایط جغرافیایی تعریف می شود. پرکننده ها که بر روی مقاومت محصول تأثیر می گذارند؛ دی اکسید تیتانیوم که شفافیت را به پروفیل می بخشد و باعث بازتابش اشعه فرابنفش می شود؛ کاتالیزورهای خاص که به منظور تسهیل در ذوب و شکل دهی به کار می روند و تثبیت کننده های حرارتی و رنگی، خصلت مقاومت در برابر اشعه ماورای بنفش را به محصول می دهد.
حسن قنبری، فروشنده صنف لوازم ساختمانی در چهارراه گلوبندک در مورد لوله پلیکا گفت: پلیکا نیز ازجمله محصولاتی است که در لوله های فاضلاب مورداستفاده قرار می گیرند. دیگر محصولات مورداستفاده در این بخش پلی اتیلن و پوش فیت است که در چهار تا پنج سال گذشته در بازار به صورت عرف درآمده است. تفاوت پوش فیت آن است که اتصال آن لبه به لبه است و پیچیدگی و راحتی بیشتر دارد. وی افزود: برای اتصال پلیکا باید از حرارت استفاده شود و حتماً باید چسب زده شود درحالی که پوش فیت واشر دارد و آب بندی ساده و سریع تر انجام می گیرد. ضمن اینکه حرکت فاضلاب در آن بی صدا است و ازنظر سیستم کاری اصولی تر و فنی تر از پلیکا است
وی ادامه داد: پلیکاکالایی قدیمی است و نسل های قدیمی تر آن از رده خارج شده است و جدیداً از یو.پی.وی.سی نشکن استفاده می کنند. من فکر می کنم این کالا نیز مانند چدن از رده خارج خواهد شد و جای آن را محصولات جدید خواهد گرفت.
قنبری در مورد بازار ایران گفت: تولیدکننده های ایرانی محافظه کارند و جسارت نوآوری ندارند. دلیل آن هم نبود تکنسین ها و کارگران فنی و حرفه ای است چون لوله کش های ما بیشتر شاگردی کرده اند تا اینکه حرفه خود را اصولی از جایی بیاموزند. مثلاً شخصی 6 ماه زیردست شخص دیگری کارکرده و الآن این کارهای فنی را انجام می دهد درنتیجه نسبت به نوآوری مقاومت دارد. سازنده ها نیز به خاطر هزینه کمتر از این کارگران به ظاهر فنی استفاده می کنند.
وی گفت: ما فنی کار حرفه ای نداریم به همین دلیل جنس خوب را نمی شود به دست او داد. درحالی که پلیکا دیگر قدیمی شده و محصولات بسیار بهتری جایگزین آن گردیده است. در این چرخه معیوب کسانی که در اصل ضرر می کنند مردم هستند چراکه هزینه گچ و سیمان و پوکه و سرامیک را پرداخت می کند و اگر یک لوله و اتصالات پلیکا ترک بردارد باید همه آن ها را تخریب کند.
وی به نبود استاندارد برای برخی محصولات اشاره کرد و گفت: الآن کالاهایی در بازار داریم که اصلاً برای آن ها استانداردی وجود ندارد، درنتیجه نظارتی هم روی کیفیت آن ها صورت نمی گیرد. لوله و اتصالات پلیکا استاندارد دارند ولی تولیدکنندگان زیر پله ای زیادی هستند که محصولات بی کیفیت تولید و روانه بازار می کنند .کافی است به بازار شادآباد بروید و این موضوع را به عیان ببینید.

باید از رده خارج شود

حسن قنبری، فروشنده صنف لوازم ساختمانی در چهارراه گلوبندک در مورد لوله های پلیکا گفت: پلیکا نیز از جمله محصولاتی است که در لوله های فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرند. دیگر محصولات مورد استفاده در این بخش پلی اتیلن و پوش فیت است که در 4 تا 5 سال گذشته در بازار به صورت عرف درآمده است. تفاوت پوش فیت آن است که اتصال آن لبه به لبه است و پیچیدگی و راحتی بیشتر دارد. وی افزود: برای اتصال پلیکا باید از حرارت استفاده شود و حتماً باید چسب زده شود درحالی که پوش فیت واشر دارد و آب بندی ساده و سریع تر انجام می گیرد. ضمن اینکه حرکت فاضلاب در آن بی صدا است و از نظر سیستم کاری اصولی تر و فنی تر از پلیکا می باشد
وی ادامه داد: پلیکا کالایی قدیمی است و نسل های قدیمی تر آن از رده خارج شده است و جدیداً از یو.پی.وی.سی نشکن استفاده می کنند. من فکر می کنم این کالا نیز مانند چدن از رده خارج خواهد شد و جای آن را محصولات جدید خواهد گرفت.
قنبری در مورد بازار ایران گفت: تولیدکننده های ایرانی محافظه کارند و جسارت نوآوری ندارند. دلیل آن هم نبود تکنسین ها و کارگران فنی و حرفه ای است چون لوله کش های ما بیشتر شاگردی کرده اند تا اینکه حرفه خود را اصولی از جایی بیاموزند. مثلاً شخصی 6 ماه زیردست شخص دیگری کار کرده و الآن این کارهای فنی را انجام می دهد در نتیجه نسبت به نوآوری مقاومت دارد. سازنده ها نیز به خاطر هزینه کمتر از این کارگران به ظاهر فنی استفاده می کنند. وی گفت: ما فنی کار حرفه ای نداریم به همین دلیل جنس خوب را نمی شود به دست او داد. درحالی که پلیکا دیگر قدیمی شده و محصولات بسیار بهتری جایگزین آن گردیده است. در این چرخه معیوب کسانی که در اصل ضرر می کنند مردم هستند چرا که هزینه گچ و سیمان و پوکه و سرامیک را پرداخت می کند و اگر یک لوله پلیکا ترک بردارد باید همه آنها را تخریب کند.
وی به نبود استاندارد برای برخی محصولات اشاره کرد و گفت: الآن کالاهایی در بازار داریم که اصلاً برای آنها استانداردی وجود ندارد، در نتیجه نظارتی هم روی کیفیت آنها صورت نمی گیرد. لوله های پلیکا استاندارد دارند ولی تولیدکنندگان زیر پله ای زیادی هستند که محصولات بی کیفیت تولید و روانه بازار می کنند .کافی است به بازار شادآباد بروید و این موضوع را به عیان ببینید.

برند سازی در صنعت پلیکا

حسام نادر زاده، از فروشگاه مبینی به خبرنگار پیام ساختمان گفت: پلیکا کالایی قدیمی است و نسبت به دیگر کالاهایی که در این شاخه استفاده می شوند مزیت خاصی ندارد. حتی الآن محصولاتی در بازار هستند که بهتر جواب می دهند و دلیل اینکه هنوز استفاده می شود این است که کارفرماها هنوز آن محصول را سفارش می دهند.
وی در مورد کیفیت کالاهای ایرانی گفت: محصولات داخلی به طورکلی خوب هستند. منطقه اصفهان در این زمینه بسیار موفق بوده و تقریباً می شود گفت قلب تأسیسات کشور آنجا قرار دارد. اما چون ما قانونی برای مالکیت معنوی نداریم برند سازی و سوءاستفاده از نام یک شرکت معتبر بسیار صورت می گیرد؛ نمونه اینکه شرکت های زیادی با پیشوند و پسوند گلپایگان هستند.
نادر زاده افزود: می توانیم شرکت ها را به سه رده خوب، متوسط و ضعیف تقسیم بندی کنیم. این تقسیم بندی نیز بر اساس کیفیت مواد به کاررفته و تفاوت در نرمی و شکنندگی محصولات آن ها صورت می گیرد.لوله و اتصالات پلیکا گرانولی، یو.پی.وی.سی و استاندارد انواعی دیگر است، در گرانولی معمولاً از مواد خوبی استفاده نمی شود ولی پلیکا یو.پی.وی.سی کیفیت بالاتری دارد.
وی در مورد استانداردهای اعمال شده گفت: گاهی اوقات پیش آمده کالایی استاندارد داشته و همه چیز آن به تأیید رسیده است ولی کیفیت لازم را ندارد و گاهی نیز کالایی تأییدیه استاندارد نداشته ولی بالاترین کیفیت را دارد، این است که به صرف استاندارد نمی توان در مورد کالایی اظهارنظر کرد.

نظارت بر تولیدکنندگان اتصالات پلیکا

رضا تهرانی، که صاحب مغازه بزرگی در چهارراه گلوبندک است در مورد تقسیم بندی لوله پلیکا گفت: این لوله و اتصالات بر اساس کاربرد در سه دسته ساختمانی، صنعتی و تخلیه هوا قرار می گیرند. برحسب فشاری که این لوله ها تحمل می کنند آن ها را به سه دسته 4 بار،6بار و 10 بار دسته بندی می کنند که لوله های 4 بار در کارهای معمولی مورداستفاده قرار می گیرند اما لوله های 6 بار مقاومت بیشتری دارند و در صنایع ساختمانی استفاده می شوند و لوله های 10 بار نیز در صنعت کاربرد دارد.
وی در مورد کیفیت لوله پلیکا گفت: تقریباً همه این محصولات استاندارد ایران را دارند. اگر کالاهای بی کیفیت وارد بازار می شوند، سازمان های نظارتی باید بر تولیدکنندگان این محصولات نظارت داشته باشند.
علیرضا لطفی از شرکت اکسون به ارزانی نسبی این کالا در مقابل دیگر محصولات اشاره می کند و می گوید: البته ازنظر کیفی برخی دیگر از محصولات مشابه بهتر عمل می کنند. لوله و اتصالات پلیکا معمولاً طوسی رنگ هستند و از قطر 60 تا 400 میلی متر را شامل می شود. وی افزود: به دلیل راحتی در نصب و مزایای دیگر این لوله ها جایگزین چدن و آهن شدند. به هرحال مقاومت در مقابل اکسیداسیون آب و نور آفتاب و مواد شیمیایی در چدن و آهن نسبت به پلیکا بسیار کمتر است.
وی افزود: این لوله و اتصالات همچنین در مقایسه با لوله های فلزی، سیمانی و سفالی مقاومت نسبتاً بالایی در برابر آسیب های ناشی از ضربه دارند.

دیگر مزایای اتصالات پلیکا

نارسانا بودن لوله و اتصالات پلیکا باعث شده در برابر واکنش های الکتروشیمیایی که منجر به خوردگی فلزات می شود، مقاوم باشند. ازاین رو استفاده از آن ها در شرایطی که تحت نفوذ خاک مهاجم قرار دارد توجیه پذیر است.
این محصول در برابر بسیاری از الکل ها، روغن ها و مواد نفتی غیر آروماتیک مقاوم است و برای کارهای معمولی آب رسانی کاملاً در برابر مواد شیمیایی موجود در خاک و آب مقاوم هستند . مسئله تنها زمانی مطرح می شود که محیط های غیرعادی وجود داشته باشد و یا از لوله و اتصالات برای انتقال مواد شیمیایی استفاده شود.
لوله پلیکا یو.پی.وی.سی خصلت الاستیسیته و انعطاف پذیری بالایی دارند که سبب شده این لوله ها تحت فشار بدون شکستگی تغییر شکل بدهند. این مزیت به خصوص در شرایطی که لرزش خاک و زلزله بسیار محتمل است قابلیت بالایی به شمار می رود.
لوله پلیکا بسیار سبک هستند و امکان حمل ونقل آسان تر، ایمنی بیشتر و آسیب های کاری کمتر از خصوصیات بارز آن ها است. یک فرد به راحتی می تواند دو لوله پلیکا 6 متری با اندازه 110 را حمل کند، ولی تنها قادر است کمتر از 1/5 متر لوله 110 آهنی را با همان نیرو جابه جا کند.

قیمت تولید لوله پلیکا

به گفته علیرضا لطفی ، قیمت پایین پلیکا در مقایسه با سایر لوله های پلیمری، فلزی و چدنی این محصول را به گزینه اصلی در شبکه های آب و فاضلاب تبدیل کرده است. این محصولات معمولاً در سایزهای 20 الی 400 میلی متر و در انواع سخت یا انعطاف پذیر و همچنین در انواع نیمه قوی، فشارقوی، لوله پلیکا برقی، گرانولی و هواکش به فروش می رسد.
حسام نادر زاده، نیز بر اساس رده بندی کیفی قیمت آن ها را این گونه تقسیم بندی می کند: کالاهای باکیفیت بالا حدود 49 تا 59هزار تومان قیمت دارند و اجناس معمولی حدود 22 تا 39هزار تومان و کالاهای ضعیف بین 22 تا 23 هزار تومان به فروش می رسند.

لوله های پلی اتیلنی

وله و اتصالات پلی اتیلن به سه نوع پلی اتیلن سبک خطی، پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن سخت یا سنگین تقسیم بندی می شود. تفاوت آنها در مقاومت و چگالی و قابلیت انعطاف است.پلی اتیلن های سبک خطی در آب رسانی در بخش کشاورزی بیشتر کاربرد دارند، لوله های آبیاری بارانی و قطره ای از این نوع است؛ نوع سبک از قبلی سخت تر است و چگالی متوسطی دارند. نوع سوم که همان پلی اتیلن سخت است به دلیل ساختار مولکولی و خواص فیزیکی درجه سختی بیشتری دارند و درجه ذوب بالایی دارند ازاین رو در لوله های آب رسانی و گازرسانی نیز کاربرد وسیعی دارند.البته هرکدام از این لوله ها خود به انواعی ازنظر کیفیت، درجه سختی، مقاومت، قابلیت انبساط، و خواص فیزیکی تقسیم می شوند که در جاهای مختلف کاربردهای مختلفی پیدا می کنند.لوله های پلی اتیلن سخت نسبت به لوله فولادی مزایای بسیاری دارد. این لوله ها به نسبت ارزان تر هستند، به دلیل سبکی حمل ونقل ساده تری دارند، برعکس لوله های فلزی زنگ نمی زنند، به دلیل صیقل بودن جداره داخلی حداقل ته نشین شدن را دارند. همچنین در دماهای زیر صفر درجه قابلیت انعطاف پذیری خود را حفظ می کنند و براثر فشار ترک برنمی دارند. عایق حرارتی بوده و به سادگی نیز نصب می شوند و نیازی به دستگاه های بزرگ اتصال و جوشکاری ندارند.
عمر معرفی پلی اتیلن به صنعت به 50 سال نمی رسد و صنعت نسبتاً جوانی به حساب می آید. بااین همه در صنایع آب، گاز، نفت، پتروشیمی و صنعت ساختمان جای خود را گشوده است و جایگزین مناسبی برای لوله های قدیمی فلزی به شمار می رود. نزدیک به 25 سال است این صنعت به کشور ما نیز معرفی شده و استحکام، راحتی در نصب و دوام آن موجب شده صنایع داخلی نیز از آن بهره ببرند و سه پتروشیمی بزرگ کشور نیز به تولید مواد اولیه آن بپردازند. در این شماره از هفته نامه پیام ساختمان به سراغ تولیدکنندگان این لوله ها رفتیم تا از مشخصات انواع لوله های پلی اتیلن مطلع شویم. لازم به ذکر است مطالب عنوان شده اظهارات مخاطبان این گزارش است و هفته نامه پیام ساختمان صحت آنها را تأیید و یا تکذیب نمی کند.

کاربردهای پلی اتیلن

پلی اتیلن ماده ای است که از پلیمریزاسیون گاز اتیلن به دست می آید که به صورت ترموپلاستیک، الیاف، لوله ، فیلم و دیگر مواد استفاده می شوند. این ماده در تولید لوازم پلاستیکی آشپزخانه، ظروف پلاستیکی سبک، کیسه های پلاستیکی، ظروف شیر و مایعات، لوله های پلاستیکی، اتصالات لوله کشی مورداستفاده قرار می گیرد، اما کاربرد آن در لوله کشی آب و گاز از اهمیت بیشتری برخوردار است به گونه ای که تمام خطوط لوله های گازرسانی به روستاها و شهرهای امروز با لوله های فلزی قبلی در حال جایگزینی است و از لوله های پلی اتیلنی در پروژه های آتش نشانی، آب رسانی، گازرسانی، فاضلاب، زهکشی و انتقال آب دریا از آن استفاده می شود.

انواع لوله پلی اتیلن

آقای خادمی، از شرکت لوله گستر خادمی در مورد تقسیم بندی انواع پلی اتیلن گفت: پلی اتیلن ها به سه نوع پلی اتیلن سبک خطی، پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن سخت یا سنگین تقسیم بندی می شود. تفاوت آنها در مقاومت و چگالی و قابلیت انعطاف است.
وی افزود: پلی اتیلن های سبک خطی در آب رسانی در بخش کشاورزی بیشتر کاربرد دارند، لوله های آبیاری بارانی و قطره ای از این نوع است؛ نوع سبک از قبلی سخت تر است و چگالی متوسطی دارند. نوع سوم که همان پلی اتیلن سخت است به دلیل ساختار مولکولی و خواص فیزیکی درجه سختی بیشتری دارند و درجه ذوب بالایی دارند ازاین رو در لوله های آب رسانی و گازرسانی نیز کاربرد وسیعی دارند.
خادمی ادامه داد: البته هرکدام از این لوله ها خود به انواعی ازنظر کیفیت، درجه سختی، مقاومت، قابلیت انبساط، و خواص فیزیکی تقسیم می شوند که در جاهای مختلف کاربردهای مختلفی پیدا می کنند.
این فعال بازار تأسیسات اظهار داشت: لوله های پلی اتیلن سخت نسبت به لوله فولادی مزایای بسیاری دارد. این لوله ها به نسبت ارزان تر هستند، به دلیل سبکی حمل ونقل ساده تری دارند، برعکس لوله های فلزی زنگ نمی زنند، به دلیل صیقل بودن جداره داخلی حداقل ته نشین شدن را دارند. همچنین در دماهای زیر صفر درجه قابلیت انعطاف پذیری خود را حفظ می کنند و براثر فشار ترک برنمی دارند. عایق حرارتی بوده و به سادگی نیز نصب می شوند و نیازی به دستگاه های بزرگ اتصال و جوشکاری ندارند.

پلی اتیلن مرغوب

علی محمدی از شرکت آب حیات کرمان در مورد خصوصیات پلی اتیلن مرغوب گفت: نخستین نکته این است که باید در تولید آن از کربن کافی استفاده کرد چراکه اگر کربن کم یا زیاد باشد مواد می سوزند. نکته دیگر اینکه مواد باید دسته اول باشد یعنی از مواد گرانولی و دسته دوم در فرایند تولید لوله استفاده نشود چراکه از عمر و کیفیت لوله کاسته می شود. البته اداره استاندارد تا 5 درصد مواد دسته دوم را مجاز دانسته اما تجربه من نشان می دهد که همین مقدار نیز می تواند در فرایند تولید مشکل ایجاد کند و در مقاطعی روی لوله خال بیفتد و یا مواد سوخته از دستگاه بیرون آید.
وی ادامه داد: مواد پتروشیمی های داخل برای تولید لوله های آب رسانی خوب است. البته تنها پتروشیمی های جم، امیرکبیر و شازند هستند که مواد پلی اتیلنی تولید می کنند. قبلاً هم مواد PE100 و هم مواد PE80 در داخل تولید می شد اما به دلیل کیفیت پایین اکنون تنها PE80 تولید می شود؛ البته پتروشیمی امیرکبیر ادعا دارد که PE80+ که در آن تولید می شود برای تولید توله های PE100 مناسب است که در برخی موارد این حرف صحت دارد و در برخی موارد خیر. درنتیجه مجبوریم مواد PE100 را از خارج از کشور تهیه کنیم.
محمدی اظهار داشت: در مورد شرکت های نفتی، گاز و پتروشیمی نمی توانیم از هر ماده ای استفاده کنیم و حتماً باید از لیست مورد تأیید شرکت گاز تبعیت کنیم ولی شرکت های آب معمولاً همان لوله های PE80 را می پذیرند و حتی برخی به دلیل ضعف اطلاعات آن را به PE100 ترجیح می دهند. آنها فکر می کنند هرچقدر سطح مقطع لوله بزرگ تر باشد کیفیت و طول عمر آن بیشتر است که این حرف صحت ندارد زیرا پیوندها و بافت مولکولی آن به گونه ای است که سطح مقطع کمتری دارد اما همان فشار را و شاید هم بیشتر تحمل می کند.
وی افزود: اگر در تولید لوله های پلی اتیلن از مواد دارای استاندارد لازم استفاده شده باشد و در فرآیند نصب و اجرا دقت لازم اعمال شده باشد این لوله ها می توانند حداقل 50 سال عمر مفید داشته باشند. در سال های گذشته بیشترین متقاضیان این بازار شرکت های آب بوده که در سال های اخیر به دلیل رونق طرح های پتروشیمی و گازرسانی سهم این شرکت ها نیز افزایش یافته است.
وی با ابراز امیدواری نسبت به افزایش کیفیت تولیدات داخل گفت: لازمه افزایش کیفیت تولیدات داخلی این است که تقاضاکننده ها که شرکت های آب هستند از تأکید بر روی قیمت به تأکید بر روی کیفیت رو بیاورند. به دلیل مشکلات مالی ایجادشده در 10 سال اخیر صنعت به قیمت رو آورده است و این مشکل در 4 سال اخیر نیز بیشتر شده است و همین مسئله به ترکیدگی در لوله های آب، گاز و آتش سوزی دامن زده است.

اصفهان مرکز تولید پلیمرها

مسعود عرب زاده، مدیرعامل شرکت اصفهان بسپار مسعود در مورد مشخصات لوله های پلیمری گفت: در مورد لوله های پلیمری و موارد استفاده از آن سه پارامتر مهم است که تعیین می کند ما از چه لوله ای با چه موادی استفاده می کنیم. اول درجه حرارت آب یا ماده ای که می خواهیم انتقال دهیم، دوم فشاری که لوله باید تحمل کند و سوم طول مدت مورد انتظار برای کارکرد آن چقدر می تواند باشد.
عرب زاده تصریح کرد: پلی اتیلن ها برای مصارف تا دمای 40 درجه سانتی گراد هستند و در دماهای بین 40 تا 70 درجه از پلی پروپیلن و پی.آر.تی و در دماهای بالاتر از 70 از پیکس استفاده می شود که همان پلی اتیلنی است که مولکول هایش به هم گره خورده اند. اما برای مصارف غیر ساختمانی و کشاورزی از پلی اتیلنی استفاده می شود که دارای مقاومت تا 40 درجه سانتی گراد است.
وی به کیفیت خوب محصولات ساخت داخل اشاره کرد و ادامه داد: برای آن دو نوع ماده اولیه داریم؛ نوع اول خودرنگ هستند که به رنگ مشکی بوده و در مقابل آفتاب مقاوم هستند. در نوع دوم رنگ را به مواد اولیه اضافه می کنند که کیفیت آن پایین تر است و وقتی آن را زیر میکروسکوپ الکترونی قرار می دهند رگه های سفید داخل آن می افتد و از همان رنگ سفید شروع به پوسیدگی می کند.
عرب زاده اظهار داشت: تولیدات پلی اتیلن در سه شکل کار می شوند: یک نوع به صورت نوار است که برای محصولات سیفی استفاده می شود، نوع دیگر به صورت لوله ای است که آبیاری قطره ای با آن انجام می گیرد و در باغات کاربرد دارد و نمونه دیگری لوله هایی است که برای آبیاری بارانی استفاده می شود.
وی خاطرنشان کرد: برای محصولات پلیمری ازجمله پلی اتیلن ما استاندارد اجباری داریم ولی همان گونه که قبلاً گفتم کارگاه های زیر پله ای چیزی نیست که به سادگی بتوان با آن مقابله کرد. الآن کارگاه هایی هستند که مواد آسیابی را جمع می کنند در دستگاه می ریزند و رنگ مشکی به آن می زنند و تولیداتشان به صورت دانه های پلیمر پلی اتیلن است. این دانه ها با نصف قیمت مواد نو فروخته می شوند، عده ای از تولیدکنندگان نیز آنها را می خرند و دست به تولید می زنند.

لوله واتصالات upvc

لوله واتصالات upvc

یو پی وی سی (UPVC) مخفف کلمه انگلیسیUnplasticized Poly Vinyl Chloride و موادی سخت است که به علت اقتصادی و انعطاف پذیر بودن بیشتر برای لوله کشی آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد.
پی وی سی سخت ( UPVC) با اضافه کردن مواد افزودنی شامل تثبیت کننده ها و روغن های روان ساز به پی وی سی و حذف عناصر نرم کننده از پی وی سی تشکیل می شود. امروزه مصرف و کاربردهای سیستم های لوله کشی UPVC در صنعت در حال گسترش است و عملکرد بالای لوله و اتصالات UPVC به عنوان ماده اصلی مورد استفاده در انتقال سیالات صنعتی و فرایندهای شیمیایی اثبات شده است.
در ادامه سلسله گزارش های معرفی کالای برتر، در این شماره به بررسی و مقایسه کیفیت و قیمت و مزایای لوله واتصالاتupvc پرداخته ایم. لازم به ذکر است نظرات تولیدکنندگان و مصرف کنندگان لزوماً نظرات پیام ساختمان نیست و این نشریه از دریافت و چاپ نظرات مخالفان و موافقان در این زمینه استقبال می کند:

مزایای لوله پی وی سی نسبت به لوله پلی اتیلن

برای ساخت گروه لوله های پی وی سی (UPVC,PVC) از مواد با وزن مخصوص Density معادل 0/933 gr/cm3 حدود 8/5 برابر از لوله های پلی اتیلن سبک تر می باشد. استفاده می شود.
در لوله پی وی سی بر خلاف انواع لوله های ساخته شده نظیر پلی اتیلن هرگز ترک های ناشی از تنش های دراز مدت (stress cracking) دیده نخواهد شد.
مراحل ساخت لوله های پی وی سی به ازای واحد طول لوله به انرژی کمتری نیاز دارد. قیمت تمام شده لوله های پی وی سی تقریبا 60- 50 درصد لوله های مشابه از نوع پلی اتیلن است.

مزایای upvc

مقاومت خوردگی و مقاومت شیمیایی بالا
لوله UPVC هادی الکتریسیته نبوده و از واکنش های الکتروشیمیایی حاصل از اسیدها، قلیاها و نمک ها که باعث خوردگی فلزات می گردند مصون است. این مشخصه مهم هم در سطح داخلی و هم در سطح بیرونی لوله UPVC وجود دارد. درنتیجه استفاده از لوله UPVC در کاربردهایی که خاک، آسیب رساننده می باشد بسیار موثر است. لوله UPVC بدون نیاز به پوشش خارجی محافظتی یا آستر می تواند به عنوان لوله های جایگزین با طول عمر بالا درنظر گرفته شود.

آمار مصرف لوله های U-PVC

عصر حاضر را عصر پلیمرها می نامند و هر روز شاهد حضور هرچه گسترده تر این مواد در زندگی روزمره انسان ها هستیم. در این میان PVC دومین پلاستیک پر مصرف در جهان می باشد و مصرف جهانی آن امروزه حدود 34 میلیون تن در سال است. رشد تقاضای جهانی این پلیمر 4 درصد می باشد. مهم ترین مصرف PVC لوله می باشد که 26 درصد UPVC تولید شده در این کاربرد مصرف می شود، یعنی سالیانه بیش از 9 میلیون تن PVC برای تولید انواع لوله ها استفاده می شود.

میزان هدر رفت آب و نقش لوله های UPVC

براساس منابع معتبراز جمله انجمن ملی محققین کانادا میزان شکست لوله های U-PVC در اثر رانش زمین و فرسودگی نسبت به لوله های فلزی و چدنی بسیار کم بوده و همین امر موجب گردیده لوله های UPVC به عنوان اولین گزینه در شبکه های انتقال آب و فاضلاب در کشور های پیشرفته نظیر آمریکا و کانادا محسوب می گردد.

نسبت استحکام به وزن بالا، وزن سبک

استحکام بالای UPVC باعث حداقل شدن ضخامت و سبکی این لوله ها می گردد. لوله های UPVC مزیت سبکی چشمگیری دارند که جنبه ایمنی مهمی محسوب می شود. امکان حمل و نقل آسان، آسیب های کاری را حداقل نموده و نصب و حمل و نقل ارزان تر را تسهیل می کند. یک فرد می تواند به راحتی دو لوله ی 6 متری با قطر 110 میلیمتر را حمل کند، ولی همان فرد تنها قادر است در حدود 1/5 متر لوله 110 آهنی را حمل کند.

اتصالات آب بند

یک مزیت مهم برای هر لوله، آب بندی اتصالات آن است. لوله های UPVC به دلیل تورفتگی بالا در محل اتصال و سیستم های اتصال آب بند اورینگی (Push-fit) توانسته است از طریق همین مزیت بسیاری از محصولات سنتی را کنار بزند.

استحکام ضربه

تحت شرایط نرمال، لوله های U-PVC مقاومت نسبتاً بالایی در برابر آسیب های ناشی از ضربه در مقایسه با لوله های سفالی، سیمانی و بیشتر مواد رایج در ساخت لوله دارند.

قیمت مناسب

از آنجا که 35 درصد مواد اولیه در ساخت رزین PVC از مواد نمکی (NaCl) است، لوله های U-PVC وابستگی کمتری به قیمت نفت دارند و علاوه بر مزایای ممتاز ذکر شده برای این لوله ها، قیمت این لوله ها بسیار مناسب و قابل رقابت با سایر لوله های پلیمری، فلزی، چدنی و ... می باشند. به طوری که امروزه لوله های UPVC در دنیا یکی از گزینه های اصلی در شبکه های آب و فاضلاب می باشند.

نظرات تولید کنندگان نسل جدید لوله های پنج لایه

علی قمری مدیر بازرگانی گروه صنعتی وحید درباره محصولات شرکت خود می گوید: نسل جدید لوله های پنج لایه تلفیقی این شرکت با جوش لب به لب و لایه پلیمری داخلی ضخیم ، براساس آخرین استاندارد بین المللی ISO21003 - 2 و استاندارد ملی ISIRI12753 با لایه آلومینیومی ضخیم تر از لوله های موجود در بازار ایران ، جدیدترین تولید شرکت لوله و اتصالات حمید وابسته به گروه صنعتی وحید می باشد . این تولیدات با آخرین تکنولوژی ماشین آلات موجود در جهان با کنترل های مخصوص جهت کنترل جوش آلومینیوم ، قطر لوله و ضخامت لایه های مختلف آن مجهز بوده و خط تولید کاملاً اتوماتیک و مجهز به سیستم PLC مرکزی جهت کنترل کلیه ماشین آلات خط تولید 90 متری آن می باشد .

سرعت نصب چندین برابر لوله های فلزی است

یکی دیگر از شرکت هایی که در زمینه لوله واتصالات پلی پروپیلن آب آشامیدنی و تأسیسات فعالیت می کند شرکت یزد بسپار است. موارد استفاده لوله های شرکت یزد بسپارشبکه های آب سرد و گرم منازل هتل ها بیمارستانها مجتمع های مسکونی اداری و جاری،سیستمهای آب آشامیدنی و بهداشتی،شبکه های آبرسانی شهری و آبیاری صنعتی و تحت فشار ،صنایع غذایی و شیمیایی محیط های اسیدی و قلیایی، تاسیسات داخلی کشتی ها قطارهای مسافری و تجاری،تاسیسات حرارت مرکزی و تهویه مطبوع هوای فشرده لوله های حرارتی زیرزمینی (سیستم گرمایش کف بدون استفاده از رادیاتور )است.
شهنوازیان درباره مزایای لوله های یزد بسپار می گوید: این لوله ها زنگ نمی زند، نمی پوسد رسوب نمی گیرد و آب آن کاملاَ بهداشتی است . ناهمواری سطحی داخل لوله تقریبا صفر بوده و در نتیجه افت فشار ندارد . تحمل فشار 20 اتمسفر در دمای معمولی و فشار 10 اتمسفر در دمای 95 درجه سانتیگراد را دارد.
دارای گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن،در لوله کشی توکار مطمئن و در نصب روکار زیباست،ضریب انبساط طولی بسیار کم در حد فلز (مختص آلوپایپ ) می باشد .
مقاوم در برابر بسیاری از مواد شیمیائی از جمله اسیدها بازها گازها و ...سرعت نصب لوله های یزد بسپار چندین برابر بیشتر از لوله کشی با لوله های فلزی است

اولین تولید کننده لوله های سایز بالای پی وی سی سخت در کشور

شرکت تولیدی وینوپلاستیک یکی از شرکت های فعال در صنعت تولید لوله و اتصالات پلیمری درایران است.این شرکت رسما فعالیت خود را از سال 1358 آغاز نموده است و هم اکنون تبدیل به یکی از بزرگ ترین و پیشرفته ترین کارخانجات تولیدی لوله و اتصالات UPVC (پی وی سی سخت) گردیده است. مجید غیاثی مدیر عامل شرکت درباره محصولات خود می گوید: وینوپلاستیک اولین تولید کننده لوله های سایز بالای پی وی سی سخت در کشور (سایزهای 710 تا 1200 میلیمتر) و تنها تولید کننده لوله های سایز 1200 میلیمتر در خاور میانه است. این شرکت، همچنین تنها تولیدکننده لوله و اتصالات U-PVC (پی وی سی سخت) با گستره وسیعی از اندازه ها، از 20 تا 1200 میلیمتر، و با فشار کاری 4 الی 25 اتمسفر است که سیستم اتصالات آن به دو صورت چسبی و اورینگی (push-fit) بوده و با 12 خط اکسترودر و 6 خط تزریق، دارای ظرفیت تولید بیش از 30هزار تن در سال می باشد.
وی ادامه می دهد: این شرکت با داشتن مدرن ترین دستگاه ها و کامل ترین آزمایشگاه های تولید لوله و اتصالات پلیمری، علاوه بر موفقیت در حوزه تولید داخلی هم اکنون بزرگ ترین صادرکننده لوله و اتصالات PVC کشور هم می باشد و تاکنون به کشورهای عراق،افغانستان، ارمنستان،ترکمنستان، امارات متحده عربی و گینه صادرات داشته است.

اصول لوله کشی در ساختمان ها ی مسکونی و اداری

لوله کشی آب سرد و گرم در ساختمان ازجمله مباحث تأسیساتی ساختمان است که در بهینه سازی مصرف آب و صرفه جویی نقش مؤثری دارد. طبق برآوردها بخشی از آب مصرفی ساختمان ها در لوله ها هدر میرود که این موضوع بر روی قبوض پرداختی آب تأثیر خواهد گذاشت.

اجرای لوله کشی

لازم به یادآوری است که گرفتن انشعاب از لوله اصلی آب شهر، نصب کنتور، شیرفلکه و شیر یک طرفه بعد از کنتور به عهده سازمان آب منطقه ای است. کنتورها معمولاً در داخل ساختمان و یا داخل حیاط بعد از در ورودی نصب میشوند تا دسترسی برای مأموران سازمان آب آسان تر باشد اما اتصالات آب داخل ساختمان به کنتور بر عهده مالک ساختمان است. بهتر این است که یک شیرفلکه و یک شیر یک طرفه و مهره ماسوره با دریچه فرعی نیز در ابتدای لوله کشی ساختمان نصب شود تا در مواقع لزوم از این شیر دریچه فرعی برای باز و بسته کردن استفاده شود. پس از شیرفلکه یک شیر برای تخلیه آب لوله های داخل ساختمان نیز نصب میشود. نکته مهم این است که تمام لوله کشیها باید راست و صاف باشد و تا آنجا که امکان دارد از لوله های مستقیم در راستای دیوارها، سقف ها و کف های ساختمان استفاده شود. تغییر مسیر لوله کشی باید با زاویه قائمه صورت بگیرد مگر آنکه در نقشه جزئیات آن نشان داده شده باشد.
خطوط لوله ها باید به گونه ای باشد که امکان عایق کاری، دسترسی به شیرها، تعمیر و تعویض و تنظیم آنها و همچنین رفع عیب لوله ها به آسانی میسر باشد. برای این مقصود لوله ها نباید از داخل کانال های هوا، چاه آسانسور، اتاق ترانسفورماتور و اتاق تابلوی برق و همچنین پنجره ها، درها و دیگر بازشوهای ساختمان عبور کنند.
پیمانکاران باید نقشه و مشخصات فنی، نقشه های جزئیات و اطلاعات مربوط به محل نصب و چگونگی اتصال لوله به مصرف کننده های آب سرد و آب گرم مصرفی را کنترل کنند و چگونگی اتصال لوله ها به این شیرها را در نقشه های کارگاهی مشخص نموده و برای تأیید دستگاه نظارت بفرستند. همچنین پیمانکار یا پیمانکاران پیش از اجرای کار، محل و اندازه سوراخ های لازم برای عبور لوله ها را در کف، سقف و دیوار و در نقشه های کارگاهی، مشخص کنند و برای تأیید دستگاه نظارت بفرستند. در هنگام کار ممکن است دهانه لوله های توزیع باز بماند، این دهانه ها باید توسط درپوش موقت مسدود شود. این کار خواه برای یک روز یا یک هفته و یا حتی بیشتر باید با استفاده از درپوش های فولادی و یا مسی انجام شود و استفاده از درپوش های چوبی، کاغذی و یا پارچه ای و موارد مشابه مجاز نیست.
اجرای مقررات ملی ساختمان در هنگام لوله کشی بسیار اهمیت دارد. لوله های مجاز برای اجرا طبق مقررات ملی ساختمان عبارتند از: لوله فولادی گالوانیزه، لوله های مسی، لوله های پلیاتیلن مشبک، لوله های پنج لایه پلی اتیلن مشبک آلومینیم، لوله های پلی اتیلن دمابالا، انواع دیگر لوله های غیرفلزی که تأییدیه یکی از مراکز بهداشتی معتبر مانند NSF یا DVGW را داشته باشد. در اجرای لوله کشی پیمانکار باید سه مرحله را طی کند؛ ابتدا پیمانکار باید نقشه لوله های آب سرد و گرم را مطالعه و نقشه لوله کشی را تهیه کند. سپس میبایست محل اجرای کار را با نقشه های موجود مطابقت داده و تغییرات و تفاوت های احتمالی را بررسی نماید و مرحله سوم و آخر اینکه مواد و وسایل موردنیاز را طبق نقشه های اجرایی و محل کار برآورد کند. برای این کار باید لیست کاملی را از وسایل موردنظر تهیه شود. نکات اجرایی لوله کشیکار لوله کشی در عمل نیاز به دانستن و اجرای بسیاری از نکته هاست که کارشناس شدن در این حرفه نیازمند سال ها مرارت و تلاش است و تجربه بسیاری لازم دارد.
در اینجا به برخی از نکته های اجرای صحیح لوله کشی اشاره میشود:
1. در لوله کشی ساختمان اتصالات آب در ساختمان های مسکونی و اداری باید به گونه ای باشد که از جریان معکوس یا پس مکش در لوله ها جلوگیری شود
2. آب باید به میزان و فشار کافی تأمین شود تا کار آب رسانی به نحو کاملی صورت بگیرد
3.لازم است آبگرمکن ها و دیگر دستگاه های گرمایشی و ذخیره سازی آب به گونه ای نصب شوند که از هرگونه انفجار ناشی از افزایش بیش ازحد دمای آب در امان باشند
4.درجایی که امکان دسترسی به شبکه فاضلاب بهداشتی شهری فراهم باشد فاضلاب ساختمان های مسکونی را باید به آن متصل کرد
5.وسایل بهداشتی لوله کشی باید از موادی ساخته شوند که پایدار و مقاوم در برابر خوردگی و با سطوحی غیر جاذب و عاری از جرم گرفتگی پنهان باشند. فضاهایی که در آنها سرویس های بهداشتی قرار دارند باید دارای تهویه و روشنایی کافی باشند
6.توصیه میشود واحدهای مسکونی که در نزدیکی خطوط فاضلاب بهداشتی قرار دارند و یا خود دارای شبکه فاضلاب خصوصی هستند برای رعایت بهداشت عمومی و فردی حداقل دارای یک دستشویی یک حمام با وان یا دوش آب و یک ظرفشویی (سینک) آشپزخانه باشند. دیگر ساختمان های مسکونی نیز اعم از اینکه به شبکه فاضلاب عمومی و یا خصوصی متصل شوند باید حداقل یک توالت و یک دستشویی داشته باشند
7.شرایط طراحی و نصب سیستم های فاضلاب بهداشتی باید طوری باشند که بتوانند هرز آب و فاضلاب مربوطه را از هریک از وسایل بهداشتی بدون ایجاد هرگونه آلودگی، گرفتگی مسیر و باقی گذاردن پسماندهای جامد در داخل لوله فاضلاب به محل های تعیین شده انتقال دهند. دریچه های بازدید باید به تعداد کافی در سیستم لوله کشی پیش بینی شوند تا امکان تمیز کردن لوله ها ، هنگام گرفتگی فراهم شود
8.سیستم های لوله کشی باید در شرایط بهداشتی نگهداری شوند و در مسیر انشعاب های مستقیم و غیرمستقیم به شبکه فاضلاب از سیفون با آب بند مناسب استفاده شود. با انتخاب فاصله کافی بین وسایل بهداشتی میتوان شرایط مناسبی برای تعمیرات آنها فراهم کرد.این نوع وسایل برای تمیزکاری باید به طور معقولی در دسترس باشند
9. ساخت و نصب لوله های فاضلاب باید با استفاده از مواد مقاوم و نشت ناپذیر در برابر آب و بخارات مضر حاصل از هوای فاضلاب باشند. نصب باید با مهارت و اجرای مناسب و استفاده از مصالح مرغوب انجام شود
10. سیستم های لوله کشی باید طوری طراحی اجرا و تنظیم شوند که بتوانند آب را به مقدار کافی تأمین کنند. به هنگام استفاده عادی از سیستم های جدید و یا سیستم های بازسازیشده باید ازنظر نشت و مشخص شدن هرگونه عیب و نقص آزمایش شوند
11.در طراحی باید همه گونه ملاحظات ازلحاظ حفظ مقاومت عناصر ساختمانی رعایت شود. انتهای لوله ونت که در روی بام ادامه مییابد باید طوری طراحی شود که از برگشت هوای آلوده به ساختمان و عدم انتقال هوا از لوله به خارج جلوگیری کند 12.ملاحظات لازم برای حفاظت در مقابل آلودگیهای ناشی از جریان معکوس فاضلاب مواد غذایی پسماندهای مواد گند زدا و دیگر مواد مشابه منظور شود. موادی که سبب گرفتگی لوله ها و اتصالات میشوند و یا در ترکیب با مواد فاضلابی گازهای قابل اشتعالی تولید میکنند مجاز نیستند به شبکه فاضلاب ساختمان راه پیدا کنند
13. فاضلاب ها یا هرز آب های دیگر سیستم لوله کشی نباید در لایه های سطحی خاک و یا آب های سطحی تخلیه شوند مگر آنکه قبلاً با روش مناسبی تصفیه شده باشند.

در این زمینه بیشتر بخوانیم :

×