menu

ثبت آگهی رایگان

دانستنی های نورپردازی

نورپردازی چیست؟

نورپردازی استفاده عمدی از نور برای رسیدن به اثر عملی و زیبایی است. در نورپردازی از هر دو منبع نور مصنوعی مانند چراغ ها و وسایل نور، و نور طبیعی استفاده می شود.

نورپردازی

اصول نورپردازی

اولین نکته در نورپردازی توجه به رنگ و شدت نورها می باشد. مسئله دیگر این است که نورها نباید به داخل ساختمان بیایند زیرا باعث رنجش ساکنین آپارتمان می شوند و اما نکته دیگر آن است که منبع نور نباید جز در موارد خاص دیده شود. نورپردازی باید هدفمند باشد و باعث زیبایی هر چه بیشتر بنا شود هماهنگی رنگ نورها با رنگ متریال های انتخاب شده، یکی از مهم ترین مواردی است که باید در هنگام برنامه ریزی برای نورپردازی به آن توجه کرد،همچنین به این نکته نیز باید توجه کرد که طراحی نورپردازی نمای ساختمان هماهنگ با محیط اطراف و آرایش دیواره های صاف و در تناسب با ابنیه مجاور باشد.
استفاده از نورپردازی ها در ساختمان همیشه منوط بر نمای ساختمان نیست. از نورپردازی در سایر قسمت های ساختمان نیز استفاده می شود. برای هیجان انگیزتر شدن محوطه بیرونی خانه خود از نورپردازی در طراحی مبلمان حیاط و محوطه بیرونی خانه استفاده کنید.
به طور مثال اگر در طراحی محوطه بیرونی خانه خود از پله استفاده می کنید برای این که در شب مشکلی برای قدم زدن نداشته باشید می توان از نورپردازی های سطحی در زیر پله ها استفاده گردد.
روش های مختلفی برای نورپردازی ساختمان وجود دارد مانند : نورپردازی خشن،نورپردازی یکدست،نورپردازی از داخل و بیرون,...

1- نورپردازی خشن

وقتی بخواهیم عناصر معماری نمای ساختمان را موردتوجه قرار دهیم از نورپردازی خشن استفاده می کنیم. نورپردازی خشن باعث می شود بافت های کوچک و سطوح و شکل های ردیف روی سطح ساختمان موردتوجه بیننده قرار گیرد، اما این اشکال را دارد که نمی تواند سطح وسیعی از نمای ساختمان را روشن کند. ادوات نورپردازی معمولا روی همان سازه ای که نورشان به آن تابیده نصب شده و از نمای ساختمان فاصله ندارند.

2- نورپردازی یکدست

نورپردازی یکدست و نرم، معمولا از یک نقطه در مجاورت نمای ساختمان انجام می شود، که توسط آن می توان نمای ساختمان را به صورتی یکنواخت و در سطح وسیعی روشن کرد.

3-نورپردازی از داخل و بیرون

ساختمان ها را می توان از داخل هم نورپردازی کرد که در این صورت با استفاده از پنجره های موجود در نما و نور آسمان تاب می توان عناصر سردر ساختمان و سطح خارجی آن را روشن کرد خطوط نمای ساختمان مشخص کننده حجم ساختمان است که با مشخص کردن لبه خطوط توسط منابع نور خطی مانند لوله های لامپ نئون یا فیبر نوری می توان به موردتوجه قرار گرفتن حجم و حدود ساختمان در نظر بیننده کمک کرد. اثر این کار بسیار مهیج خواهد بود ، اگرچه در حالت کلی منبع ممکن است نسبت به خود ساختمان بیشتر قابل رؤیت باشد.
محققان و پژوهشگران توانسته اند با بررسی اثر نورهای شعله ای غیریکنواخت، مشخصات فرکانس روشنایی غیریکنواخت آتش و شمع را تحلیل کرده و توسط آزمایش های روان شناسانه، با استفاده از نور ال ای دی هدایت شونده با کامپیوتر، اثر نور یکنواخت را بر احساسات انسان بسنجند.
شاید یکی از دلایلی که نوسان نور حساسیت ما را تحریک می کند، غریزه طبیعی ما باشد که در طبیعت و طی دوره بسیار طولانی تکامل، درنتیجه انواع زیاد تجربیات رفتاری کسب کرده ایم. به عبارت دیگر، ممکن است بسیاری از بذرهای احساسات عمیقی که در ما شکل می گیرد، در ذهنمان کاشته شده باشد و این بذرها با کلیدهای محرک مناسبی که در محیط طبیعی اطراف ما هستند، جوانه بزند.

تأثیر نورپردازی در شب

تابه حال سیمای شهری و هر آنچه در ارتباط با آن است با احتساب روشنایی روز و در محدوده زمانی تابش نور خورشید حضور خود را عیان می کرده است، به عبارتی نور خورشید مانند ظرفی است که محتوای درون خود را شکل و شخصیت می بخشد.
اما باید اذعان کرد که سیمای شهر در شب نیز روی دیگر سکه است که تابه حال به آن توجهی که درخور آن است، نشده است. برخی از شهرهای اروپایی درزمینهٔ مدل سازی سیمای شهری در شب پیشروتر از بقیه اند به طوری که، بروشورها و پوسترهای تبلیغاتی آن ها، تصاویری از زیبایی های شهر را که در دل شب تلألؤ دلپذیری دارد، به نمایش گذاشته اند. این اقدام زمانی امکان پذیر شده که متخصصان توانسته اند سیمای شهر را از دریچه شب ارزیابی کرده و برای آن طراحی منحصربه فردی انجام بدهند.
در آلمان در سال های اخیر علاقه به این موضوع افزایش یافته است. شهرهایی نظیر فرانکفورت، لایپزیک، دوسلدورف و… دارای یک نظام سیمای شهری شبانه هستند، شهرهای پکن و شانگهای در چین برنامه ریزی خود را در این زمینه به پایان رسانده اند.
شب هنگام فضاهای شهری مانند خیابان ها، میدان ها، پارک ها و… به طور فزاینده ای به عنوان فضاهای زنده، متنوع و مملو از عبور و مرور مورداستفاده قرار می گیرند. تغییرات بنیادینی که فعالیت های شبانه موجب آن شده اند، تدریجاً سیمای خاصی را به محیط تحمیل می کند که در صورت هدایت آگاهانه کیفیت زندگی شهری را بهبود می بخشد.

در این زمینه بیشتر بخوانیم :

×